Mi, fogászati szakemberek tudjuk, hogy az orális és szisztémás egészség és betegség elválaszthatatlanul összefügg. A betegek viszont sokkal kevésbé vannak tudatában ennek a kulcsfontosságú ténynek . Most, a Covid-19 pandémia alatt, fontosabb, mint valaha, hogy segítsen pácienseinek megérteni, különösképp, hogy tudjuk, mennyire ismeretlen ez a tény.

Amit pillanatnyilag tudunk, hogy bizonyos kórképek, mint a diabétesz, a kardiovaszkuláris megbetegedések, az elhízás fokozhatja a COVID 19 fertőzött páciensek tüneteit. Ezek a rizikótényezők a parodontális betegségekkel is összefüggnek, ami a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ szerint az amerikaiak 47%-át érinti. A cikk minden része pácienseinkkel azonnal megosztható információkat tartalmaz és segít megérteni a száj egészségének jelentőségét.

A periodontitis és a kardiovaszkuláris megbetegedések

A parodontális megbetegedésekért felelős baktériumok bekerülnek a vérkeringésbe, krónikus, alacsony súlyosságú gyulladást okozva, ami kiváltja az immunválaszt, és roncsolja az egészséges szöveteket. A baktériumok kiváltképp a kardiovaszkuláris rendszert roncsolják.

Három tényező együttesen eredményezi az ateroszklerózist, plakkfelrakódást az artériák falára: az alacsony denzitású lipoprotein vagy LDL koleszterol, az artériák megnövekedett permeabilitása és az LDL megnövekedett kötődése az artériák falához. A parodontális megbetegedésben szenvedő páciensek LDL choleszterol szintje kétszerese az egészséges ínyű páciensekhez viszonyítva. A parodontális megbetegedésekért felelős baktériumok mindhárom tényezőt megnövelik, hármas fenyegetettséget eredményezve a kardiovaszkuláris rendszer egészségére.

Periodontitis és diabétesz

A parodontális megbetegedésben szenvedő páciensek többsége kezeletlen diabéteszben is szenved. Az Amerikai Parodontológiai Akadémia álláspontja szerint a súlyos parodontális megbetegedések megnövelhetik a vércukorszintet és nehezebben kontrollálhatóvá teszik, ezáltal magasabb a rizikója a diabétesz következményes megbetegedéseinek kialakulásának.

Az összefüggés kétirányú: a diabéteszben szervedő pácienseknél magasabb valószínűséggel alakul ki parodontális megbetegedés, valószínűleg a fertőzésekre történő megnövekedett fogékonyság miatt. Az Amerikai Parodontológiai Akadémia szerint az összefüggés olyan erős, hogy a parodontális megbetegedéseket a diabétesz szövődményeként tartják számon.

A periodontitis és az elhízás

Az elhízás önmagában mind a kardiovaszkuláris megbetegedések, mind a diabétesz kialakulásának rizikótényezője, és a légutak megbetegedéseivel is összefüggésbe hozható. A súlyos elhízás növeli a rizikóját az akut légzőszervi distressz szindrómának, a COVID 19 legfőbb szövődményének, ami fokozhatja a tüneteket és a súlyosan beteg páciensek gyógyítását gátolja.

Összefüggésbe hozni

A páciensek gyakran a szájüreg egészségére önmagában tekintenek, a test többi részétől vagy általános egészségüktől elkülönítve, és nem volt eddig olyan szükségállapot, hogy a kettő összefüggéséről eddig edukálni kellett volna őket. Szakemberként segíthetünk nekik megérteni azt a fontos összefüggést, és kialakítani az egészségükhöz való egészséges hozzáállást.