A periodoncium egészsége

A periodoncium egészsége

 

 

A periodoncium egészsége a fogat körülvevő szövetek egészségére vonatkozik. Ide tartozik az íny, a kötőszövet és az alveoláris csont. A periodoncium egészsége a rendellenesség hiányát jelenti (gyulladás), figyelembe véve a természetes immunválaszt, beleértve a biológiai és gyulladásos markerek kiegyensúlyozott állapotát (homeosztázis). A periodontális betegségek különböző mértékben érintik a periodonciumot, a leggyakoribbak a gingivitis és a periodontitis.

 • Etiológiája, okai és tünetei

  Az új osztályozás szerint az ínybetegségek két csoportját ismerik:  a nem dentális plakk-biofilm kiváltotta ínybetegségeket és a plakk kiváltotta ínybetegségeket. A nem dentális plakk biofilm kiváltotta ínybetegségek számos formája van, melyeknek nem a plakk az oka és rendszerint nem gyógyulnak a plakkeltávolítást követően. Az ilyen elváltozások lehetnek szisztémás állapotok megnyilvánulása vagy oka a szájüreghez köthető. A dentális plakk-indukálta gingivitisnek számos klinikai jele és tünete van, teljes mértékben gyógyul a megfelelő plakk-kontrollal és a helyi és szisztémás hajlamosító tényezők befolyásolják annak mértékét, súlyosságát, és a progresszióját.

  Amennyiben az ínygyulladás kezeletlen marad és egyéb hajlamosító tényezők is vannak (genetikai, környezeti, helyi), a bakteriális folyamat a periodoncium fele progrediál. A periodontitis egy destruktív, irreverzibilis folyamat, ami a periodoncium egészét érinti, az alveoláris csontot, a gyökér cementet és a periodontális szalagokat.

  Úgy gondolják, hogy a 30 év feletti felnőttek fele valamilyen mértékű periodontális betegségben szenved,de az aktuális prevalencia akár magasabb is lehet. A következők tovább növelhetik az ínyproblémák rizikóját:

  • Dohányzás
  • Életkor
  • Diabétesz
  • Stressz
  • A legyengült immunrendszer
  • Terhesség
  • Bizonyos gyógyszerek, amik szájszárazságot okozhatnak
  • Örökletes tényezők

  Tudjon meg többet a periodontitis osztályozásáról és a periodontális betegségekről:

  https://www.efp.org/publications-education/new-classification/

  Hogy ismerjük fel az ínybegetséget?
 • Hatás a páciensek életminőségére

  A periodoncium betegségei lokális és szisztémás hatással vannak az emberi egészségre. Sok tünet, mint a vérzés, rossz szájszag, ínysorvadás, a fogak mozgathatósága, fájdalom és esetenként a fogelvesztés nagymértékben befolyásolhatja a páciensek  életminőségét és diszkomfort érzetet és aggodalmat váltanak ki.

  A kórkép minden stádiumában  gyakori a vérzés és gyakran a páciens fájdalmat és érzékenységet tapasztal. Ez megfosztja bizonyos ételek fogyasztásának élvezetétől és a szájápolás is akadályozott.   

  A periodontitis előrehaladtával az íny visszahúzódik és szabaddá válik a dentin. A periodontitis mellett dentin túlérzékenység és gyökér caries is kialakulhat, tovább rontva az életminőséget és potenciálisan invazív beavatkozáshoz vezethet.   

  A periodontitis következménye az ínytasakok kialakulása a fogközökben, és az íny tisztítása nehezítettá válik. Az étel és a baktériumok megtapadnak, további plakk felhalmozódást és rossz leheletet okozva .Emiatt a páciens zavarttá és aggodalmassá válhat.   

  Az előrehaladt periodontális betegségek a fogak elvesztéséhez vezethetnek, ami a pácienseket sokkolhatja. Ha a fog látható helyen volt, hiánya negatívan befolyásolja a páciens magabiztosságát és önbizalmát.   

  Az általános egészség szempontjából a periodontális szövetek hosszútávú gyulladása kardiovascularis , krónikus vese megbetegedéseket okozhat, rheumatoid artritist okozhat és negatív hatással van a diabéteszre és a terhesség kimenetelére.

  Hatás a páciensek életminőségére
 • Prevenció, menedzsment és kezelés

  A parodontális betegségek megelőzésének legjobb módja a jó szájhigiénia, amely hatékonyan szabályozza a szájüregi biofilmet. A nagyon fogékony betegeknél azonban a megfelelő szájhigiéniára tett erőfeszítések ellenére is kialakulhat parodontális betegség. A megfelelő és napi higiéniai rutinhoz rendszeres fogorvosi látogatásoknak kell társulniuk, hogy betegség esetén lehetővé tegyék a korai diagnózist és a megfelelő utókezelést.

  Az ínygyulladás kezelése az esettől függően szükségessé teheti a felhalmozódott fogkő és fogkő eltávolítását. Ezt professzionális fogtisztításnak (más néven szupragingivális fogkőeltávolításnak) nevezik, és a fogászati szakemberek végzik. A betegeknek javítaniuk kell a napi szájhigiéniájukat, és segíteniük kell a kockázati tényezők kezelésében. A betegek használhatnak antibakteriális fogkrémeket és szájvizeket is, amelyek különböző hatóanyagokat tartalmaznak, mint például szánionionokat, cinkionokat vagy klórhexidint, hogy kiegészítsék a lepedék mechanikus eltávolításának hatását a napi fogmosással.

  A parodontitis kezelése több fázisból áll. A kezdeti kezelés magában foglalja a baktériumok eltávolítását a parodontális zsebekből a gyökérfelületek hámlasztásával és tisztításával (más néven hagyományos parodontális terápia vagy nem sebészi parodontális terápia, mélytisztítás). Ennek a szakasznak a célja a lepedék, a fogkő és a sérült szövetek eltávolítása a fogágytasakokból és a gyökérfelületekről.

  A parodontális betegség előrehaladott stádiumában szükség lehet a mély parodontális zsebek sebészi hozzáférésére parodontális műtéttel (ún. sebészi parodontális terápia). Egyes esetekben a parodontális sebészet magában foglalhatja a parodontális regenerációs eljárások helyi alkalmazását is.

  Ezekkel a kezelésekkel a parodontális betegséget ellenőrzés alá lehet vonni, és a betegek a fenntartó (vagy támogató) fázisba léphetnek. Ez a fázis döntő fontosságú a parodontitis hosszú távú kontrollja szempontjából. Ez magában foglalja a napi egyéni szájhigiéniát antimikrobiális termékekkel és a fogászati szakemberek rendszeres ellenőrző látogatásait is.

  Prevenció, menedzsment és kezelés

Termékek

Források

Szakmai továbbképzések