Fogászati ​​szakember, aki biztonsági személyi védőfelszerelést és fehér laboratóriumi kabátot visel együttérzően

A gyermekek fogainak egészsége

 

Az életre szóló egészséges fogak a tejfogaknál kezdődnek. A gyermekek fogainak egészsége számos faktortól és hatástól függ. Kezelésüket a fogászat gyermekfogászati szakorvosai végzik. A gyermekfogorvos területe a száj, torok és állcsont kezelése gyermekkortól felnőtt korig. Fontos téma a fogszuvasodás megelőzése fluoridok segítségével gyermekkorban, a tejfogak szuvasodásának és hiányának kezelése.

 • Kihívások a fogak egészségének megőrzése kapcsán gyermekkorban

  Kihívás a gyermekek fogainak egészsége kapcsán a fogváltás időszaka. Az alsó középső metszők előtörése rendszerint az első. Ezek 6-8 hónapos kor között törnek elő, amelyeket 8-12 hónapos kor között a felső és oldalsó metszők követnek. Ezután következnek az alsó és felső első őrlők, 16 hónapos kör környékén követik a tej szemfogak. A tejfogak előtörése 20-30 hónapos kor környékén a második örlőfogak előtörésével fejeződik be.

  A gyermekek fogainak egészségének kihívásai

  A maradó fogak előtörése 5 éves kor környékén kezdődik. A folyamat során a tejfogak gyökerei felszívódnak a maradó fogak előtörésének következtében. Ez a folyamat fiatal felnőtt korig tart. A tejfogak általában olyan sorrendben cserélődnek maradó fogakra, ahogy előtörtek. A fogváltás folyamatában mind a gyermek, mint a gyermekfogorvos kihívásokkal szembesül. Mind a tejfogak, mind a maradófogak mineralizációja nem teljes, ezért ki vannak téve a fogszuvasodásnak. Fokozott védelemre van szükségük, például fluoridos védelemre. Ezért a fogorvosok 6 éves kortól javasolják magasabb fluorid tartalmú fogkrémekre (1400-0500 ppm) történő áttérést.

  Gyerekek

  A fiatalkorú pácienseknek nagyobb  a szénhidrát tartalmú ételek és italok iránti igénye, ami az oka a gyermekkori cariesnek. Ezek tünetét részleteiben a következő részben tárgyaljuk. Széleskörű probléma a szénhidrát fogyasztás, és nemcsak a gyermekek körében. A WHO ajánlása a napi össz kalória mennyiség 10%-ra történő csökkentése, ami megközelítőleg 40 gr naponta a 6-8 éves korosztályban. Ez gondot okoz a gyermekeknél. A Foodwatch kalkulációja szerint Németországban a gyermekek augusztus végén már elfogyasztották az egész évi szénhidrátmennyiséget. Ismeretes, hogy az elfogyasztott szénhidrát mennyiség összefüggésben van a caries index-el (DMFT). A caries prevenció szempontjából létfontosságú a szénhidrát csökkentés.

  A gyermekek és felnőttek fogászati egészsége szempontjából kiemelkedő kihívás a gyakori fogeltávolítás. A kezeletlen foghiány számos problémához vezethet: pl. az étkezés nehezítetté válik. Kialakulhatnak fogkopások, a még meglévő fogak túlterhelése és esetenként a fogak fraktúrája, állkapocs ízületi gyengeség, beszédproblémák, szájápolással kapcsolatos problémák, amelyek megnövekedett caries rizikóhoz és ínygyulladáshoz vezethetnek.

 • Gyakori fogászati problémák gyermekkorban

  A korai gyermekkori caries a tejfogak gyakori betegsége. Egyik leggyakoribb és rendkívűl komoly gyermekkori probléma. Az iskolakezdés előtt álló 5 éves korú gyermekek betegségeként ismeretes és 5-ször gyakoribb, mint az asztma, 7-szer gyakoribb, mint a szénanátha. A súlyosság szempontjából a korai gyermekkori caries három csoportba osztható, a szuvasodás kialakulásának módja szerint: I. típus:a tejőrlők enyhétől a közepes formája II. típus: a felső állcsont metszőfogainak közepestől a súlyos változatig III típus: csaknem a teljes tejfogazat súlyos formája . Németországban 10-15%-os a prevalenciája. Világszinten 3-45% között fordul elő. A korai gyermekkori cariesnek több különböző oka van. Kialakulásához elengedhetetlen a kariogén baktériumok kolonizációja a szájban. Ennek megelőzése szinte lehetetlen. Emiatt a caries kialakulásáért felelős egyéb tényezők kontrollálása szükséges, ilyen: a cumisüvegből történő táplálás,  magas cukortartalmú tápanyag, a főétkezések közötti gyakori szénhidrát nassolás, nem megfelelő szájhigiéné, rendszertelen vagy nem megfelelő fluorid kiegészítés. Sajnálatos módon a korai gyermekkori caries a hátrányos helyzetű családokban a leggyakoribb. Fontos, hogy a szülők tudatában legyenek időben ennek rizikójával.

 • Prevenció, megállítás, kezelés

  2018 őszén a kisgyermekek fluoridos fogkrémhasználatának új ajánlását tették közre. Az ajánlás értelmében 1000 ppm fluorid tartalmú fogkrémet ajánlott használni napi kétszer, rizsszem nagyságú mennyiséget a fogak áttörésétől 2 éves életkorig, 2 éves életkortól borsószem mennyiségűt. Alternatívaként 2 éves korig borsószem mennyiségű fogkrémet ajánlott használni az 500 ppm fluoridot tartalmazó fogkrémből. A következő táblázat áttekintést ad az új ajánlásról.

  * Statistisk signifikante reduksjoner sammenlignet med ikke-antibakteriell fluortannkrem (p <0,001). Delgado E et al., En klinisk studie av dobbel sink pluss arginin tannkrem for å redusere etablert plakk og gingivitt over en seks måneders periode. J Clin Dent 2018; 29 (Spec Iss Iss A)

  Életkor

  Gyermekkori caries prevenció a fogászati rendelőben: 2015-ben prevenciós törvényt tettek közzé, ami 2019-ig a korai gyermekkori caries felismerését és prevencióját szabályozta. 8 és 34 hónapos korban három vizsgálati módszert javasol a caries diagnosztizálására. Ennek kiegészítéseként ajánlás a magas fluorid koncentrációjú fluoridos lakk használata. A gyermekfogászati fogorvosi vizsgálatok a fogszuvasods korai felismerését szolgálják. 6-72 hónaposoknak a gyermekorvostól a gyermek fogorvosig a Sárga könyvet kiegészítették jelölő négyzetekkel hat ajánlással.

  16 https://www.dgpzm.de/dgpzm-begruesst-neue-kassenleistungen-zur-kariespraevention-bei-kleinkindern

Termékek

információ

Haladó edzés