Egy fogorvosi szakember, aki biztonsági védőfelszerelést és fehér laboratóriumi köpenyt visel, együttérzően mosolyog.

Erózió

A fogerózió, más néven a fogzománc lebomlása, a fog keményszöveteinek fokozatos elvesztése a nem bakteriális eredetű savak expozíciója miatt.Erózió léphet fel belső tényezők hatására, pl. egészségügyi problémák hatására vagy külső tényezők hatására, mint például a savas étrend. Ez a nagyon gyakori állapot, minden második gyermeket és ötből négy felnőttet érint.

 • Okai és tünetei

  A fogak gyakran savas hatásnak vannak kitéve, amelyek gyakran élelmiszerből származnak. Ha olyan sok a sav , hogy a nyál már nem tudja semlegesíteni, a fogak külső rétege károsul, és visszafordíthatatlan szerkezetvesztés alakulhat ki.

  A zománc erózió okai lehetnek belső vagy külső tényezők. A belső tényezők közé tartozik a gyomorsav a szájüregben, pl a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD), a bulimia vagy a terhesség . Külső tényezők közé tartozik a savas ételek és italok fogyasztása . Az eróziót tovább súlyosbíthatja a szájszárazság, a kopás vagy a fogcsikorgatás.

  A fogzománc elvesztését a következő tünetek kísérhetik:

  • Sárgás elszíneződés
  • A fogak áttetszővé válnak
  • Érzékenység hőre, bizonyos ételekre és italokra, vagy tappintásra
  • Repedések vagy a fogak töredezése
  • Rovátkák a fogfelszínen

   

  erózió
 • A beteg életminőségére gyakorolt hatások

  Az erózió felpuhítja a fogak kemény szövetét, így hajlamosabbá válik a kopásra vagy töredezésre. Ezeknek a hatásoknak a kombinációja felgyorsítja a fogszövet vesztést. A fogak elveszítik felületi tulajdonságaikat, és simábbnak és fényesebbnek tűnnek. A kopással és töredezéssel a fogak rendíküli mértékben károsodhatnak. Ahogy a zománc elvékonyodik, a fogak elszíneződnek. A zománc alatti dentin sárgás színű, amely az erózió előrehaladtával egyre inkább láthatóvá válik. Ez a pácienst önbizalomhiányossá teszi.

  A fogzomác vesztés miatt anyagveszteség alakul ki Ez dentin túlérzékenységhez vezet, a páciensnrövid, éles fájdalmat érez ingerek hatására, ilyen táplálkozáskor a hideg vagy a meleg ételek. Ez a fájdalom a páciens elkeseredését okozza.

  A szerkezeti károsodás vagy a foganyag vesztés nagyon stresszes lehet a páciensek számára, különösen akkor, ha az érintett fog jól látható helyen van, mint például a metszőfogak esetében. Sok beteg számára a helyreállító fogászati kezelések túl költségesek.

   

  A beteg életminőségére gyakorolt hatások
 • Megelőzés, karbantartás és kezelés

  A fogzománc elvesztése visszafordíthatatlan. A legjobb megoldás az, hogy elsősorban megakadályozzuk a fogzománc veszteséget. Először meg kell határozni az erózió kiváltó okát, majd ha lehetséges, magatartásváltozással kell kezelni. Ez hosszadalmas folyamat lehet, és néha a kiváltó okokat nem lehet hatékonyan leküzdeni. Szinergikus hatásuk miatt fontos a kopás vagy törés szabályozása is ebben az időszakban.

  Miután a kezelés részeként a magatartés megváltozott, kísérletet kell tenni az okok legnagyobb mértékű csökkentésére. Klinikai kutatások kimutatták, hogy az óntartalmú szájápolási termékek (fogkrémek, különösen öblítéssel kombinálva) a leghatékonyabbak az erózió csökkentésében. Ezek a termékek fontos védelmet nyújthatnak a fogzománcnak, de az eróziót kiváltó tényezők még nem kontolláltak.

  Előrehaladott fogzománc veszteség esetén a fogorvos tömőanyagból védőréteggel vonhatja be a fogat. A fogzománc védelmére egy fogszínű műanyag réteget visz fel a fogra, amely elrejti az elszíneződést és védi a maradék fogzománcot. Súlyos esetekben, még akkor is, ha a fog anyaga láthatóan sérült, a fogorvos koronát vagy héjjat készíthet a fog helyreállítására.

   

  Megelőzés, karbantartás és kezelés

Termékek

Információs anyag

Továbbképzés