Egy fogorvosi szakember, aki biztonsági védőfelszerelést és fehér laboratóriumi köpenyt visel, együttérzően mosolyog

Dentin túlérzékenység

A dentin túlérzékenység a fog egy rövid, éles fájdalma, amely egy ártalmatlan ingerre történő válasz. Hirtelen alakul ki a szabaddá vált dentin külső ingerlése hatására, ilyen inger a forró, a hideg vagy a savas ételek, ingerelve a fogbél idegeit, fogérzékenységként vagy érzékeny fogként említik.

 • Okai és tünetei

  A dentin túlérzékenység a dentin szabaddá válása miatt alakul ki. Normális esetben a puha dentint a foggyökér esetén a cement és az íny védi, a fogkorona esetén pedig a kemény fogzománc. A dentinben csatornák, vékony tubulusok vannak, amelyek a fogbélbe vezetnek, ahol az idegszálak helyezkednek el. Amikor a külső ingerek elérik ezeket a csatornákat, stimulálják az idegeket és fájdalom jelentkezik.

  A dentin szabaddá válásának fő oka az ínyvisszahúzódás. amikor az íny visszahúzódik, a fognyak szabaddá válik, ahol a dentint csupán egy vékony cement réteg fedi, ami könnyen lekopik.

  A fogzománc vesztés is dentin túlérzékenységhez vezet, amikor a dentint fedő teljes fogzománc erózió, attríció és abrázió következtében lekopik.

  A dentin túlérzékenységet számos külső inger válthatja ki. Ilyen ingerek:

  • Meleg
  • Hideg
  • Cukros vagy savas ételek és italok
  • Hideg levegő
  • Mechanikai inger, mint a fogmosás vagy a szabaddá vált dentin irritációja

  A dentin túlérzékenység gyakori, de mivel az összed eset nem regisztrált az összes eset, bonyolult mérni az incidenciáját. A tanulmányok 60 %-os prevalenciát írnak le. Annak ellenére, hogy korral a dentin szabaddá válásának rizikója nő, a dentin túlérzékenység 30-40 év között a leggyakoribb, ugyanis korral a dentincsatornák beszűkülnek.

  Okai és tünetei
 • Hatása a páciensek életminőségére

  Okai és tünetei

  A dentin túlérzékenység nagyon fájdalmas lehet a páciensek számára. Ennek ellenére gyakori, hogy a páciensek nem szólnak erről a fogászati szakembereknek.

  Kezdeti stádiumban, amikor a fájdalom alkalmanként jelentkezik és rövid ideig tart, sokan emiatt elfogadják a problémát és elkerülik az ingereket, amik kiváltják ezt. Mindazonáltal, a dentin túlérzékenység fokozódhat, amikor már a fájdalom gyakori, hosszan tart és intenzív. Nehezíti az olyan napi tevékenységeket, mint az étkezés, beszéd és fogmosás, és komolyabb szájegészségügyi problémákat is okozhatnak.

  Azok, akik jelentős dentin túlérzékenységben szenvednek, jelezték, hogy életminőségüket is befolyásolhatja, az étkezés és ivás nem élvezet többé, nyilvános környezetben szoronganak, félénkek.

 • Megelőzés, menedzsement és kezelés

  A dentin túlérzékenység speciális összetevőjű fogkrémekkel és szájvizekkel kezelhető. Ezek többnyire lezárják a dentincsatornákat, hogy megelőzzék az ingerület vezetést vagy az ideget érzéstelenítik.

  A Colgate® Pro-Argin Technológiája mechanikailag lezárja a megnyílt dentincsatornákat. Azonnali érzékenység csökkenést eredményez, ha ujjbeggyel az aktív formulát bemasszírozzuk az érzékeny területbe. Mindennapi használata esetén tovább növeli az érzékenység csökkenést, hosszú távú védelmet nyújtva az érzékenységben szenvedőknek.

  Minden esetben a dentin szabaddá válásának okait (ínyvisszahúzódás vagy zománcvesztés) ki kell küszöbölni, hogy ne váljanak szabaddá újabb területek.

   

  Megelőzés, menedzsement és kezelés

Termékek

Vízcsepp csészékkel belül piros háttéren

 

 

 

 

Tudjon meg többet

Információs anyag

Továbbképzés