fogszuvasodás

Fogszuvasodás

A fogszuvasodás egy progresszív kórkép, amely során a plakkban lévő baktériumok által termelt sav meggyengíti és károsítja a fogzománcot. A fogszuvasodás a zománc nagymértékű ásványianyag veszteségével kezdődik, és a fog kilyukadásához, üregképződéshez, esetenkén a fog elvesztéséhez vezethet.

 • A caries etiológiája, okai és tünetei

  A szájüreg baktériumainak egy része savakat termel, melyek a fog ásványianyag veszteségét, leépülését okozzák(demineralizáció) Ez meggyengíti a fogzománcot, de a nyál segít az ásványianyag veszteség visszaállításában és a fog megerősítésében. A sok szénhidrátot fogyasztók vagy a nem megfelelő szájhigiéniájú emberek esetében a fogfelszínen felhalmozódnak a baktériumok a ragadós plakkban. Szénhidrát fogyasztás esetén a plakk baktériumai folyamatosan demineralizálják a fogzománcot, lehetetlenné téve a remineralizációt. Jelentős ásványianyag veszteség következik be, ami a fogzománc károsodásához vezet. A kezdődő caries vagy caries incipiens a fogfelszín alatti fehér folt formjában jelentkezik. Csak akkor okoz üreget, amikor a szuvas lézió áttöri a zománcréteget. A folyamat előrehaladtával az üreg elérheti a dentint, később a fogbelet, a pulpát is. Ez a páciens nagymértékú fájdalmához vezethet, amely végső soron a fog elvesztéséhez vagy tályoghoz vezethet A caries lokalizációja a fog bármelyik felszínén jelentkezhet, leggyakrabban a rágófelszínen (okkluzális caries), a fogközökben (interdentális caries) vagy az ínyszegélyben alakul ki. Azoknál a pácenseknél, akiknél a gyökérfelszín szabaddá vált, még veszélyesebb a caries, mert gyorsabban halad előre a folyamat (gyökér caries) és nehezebb kontrollálni. A fogszuvasodás a leggyakoribb szájüregi kórkép világszerte, amely érinti a felnőtteket és a gyerekeket is. 2,3 milliárd embernek van maradó szuvas foga és 530 millió gyereknek vagy szuvas tejfoga. Mindenkit érinthet a fogszuvasodás. Jelentős prevenciós programok a korai gyermekkori caries kiemelkedő csökkenését eredményezték. Európa több régiójában a gyermekkori caries kevés gyermeket érint és ez összefüggésbe hozható a szocio-gazdasági helyzetükkel, a szülő szájegészséggel kapcsolatos tudásával (a cumisüveg egész éjszaka történő használatával) A gyermekek körében elért prevenciós eredmények ellenére az emberek többsége felnőtt korban szenved fogszuvasodásban, amikor már kevesebb a hansúly a prevención vagy új rizikótényezők jelentkeznek mint:

  • Rossz szájhigiéné
  • Megnövekedett szénhidrát fogyasztás
  • Gyakori nassolás
  • Szájszárazság
  • Fej-nyak régió sugárkezelése (daganat terápiában)
  • Pulpa expozíció, fekély, fistula, abscessus
  fogszuvasodás

  * Statistisk signifikante reduksjoner sammenlignet med ikke-antibakteriell fluortannkrem (p <0,001). Delgado E et al., En klinisk studie av dobbel sink pluss arginin tannkrem for å redusere etablert plakk og gingivitt over en seks måneders periode. J Clin Dent 2018; 29 (Spec Iss Iss A).

 • Hatása a páciensek életminőségére

  * Statistisk signifikante reduksjoner sammenlignet med ikke-antibakteriell fluortannkrem (p <0,001). Delgado E et al., En klinisk studie av dobbel sink pluss arginin tannkrem for å redusere etablert plakk og gingivitt over en seks måneders periode. J Clin Dent 2018; 29 (Spec Iss Iss A)

  fogszuvasodás

  A caries kezdeti stádiumában a páciensek nem is tudnak arról, hogy szuvasodik a foguk, hacsak nem figyelmezteti őket a fogászati szakember. A folyamat előrehaladtával a páciens egyre növekvő fájdalmat tapasztal. Amint a folyamat eléri a dentint, a páciens bizonyos mértékű érzékenységet vagy fájdalmat tapasztal. Ha a folyamat eléri a pulpát vagy tályog alakul ki, a páciens nagymértékű fájdalomtól szenved. A caries következtében kialakult fájdalom aggasztóvá válhat, a beszéd, étkezés, alvás akadályoztatott. A frontfogak szuvasodása esetén a páciensnél önbizalomhiány , önértékelési zavar léphet fel. Az előrehaladt caries kezelése, a gyökérkezelés vagy fogeltávolítás fájdalmas és traumatikus lehet a pácienseknek. A caries szövődménye lehet a gingivitis és periodontitis, amely további kezeléseket igényel. A társadalombiztosítás támogatja a tömések készítését, de a fogpótlások készítésének csak bizonyos formáit támogatja. A fogszuvasodás következtében elvesztett fogak pótlását a páciensek a magas költségek miatt nem mindig tudják vállalni.

   

 • Prevenció, menedzsment, kezelés

  A fogszuvasodás megelőzhető a szénhidrát fogyasztás és a nassolás minimalizálásával és a jó szájhigiénével. A napi kétszeri fogmosás fluorid tartalmú fogkrémmel és a fogközök tisztítása fogselyemmel és fogköztisztító kefékkel megelőzi a plakk felhalmozódását, ami fogszuvasodáshoz vezet. Több mint 50 éve a fluorid tartalmú fogkrémek a caries prevenció alapjai. Számos, egymástól független klinikai tanulmány bizonyítja hatékonyságát és biztonságát, az elmúlt évszázad jelentős caries csökkenését. Csúcstechnológiák tovább növelik a fluoridos fogkrémek hatékonyságát, mint pl. az arginin prebiotikus hatása. Amennyiben a cariest kezdődő stádiumban detektálják, megállítható és visszafordítható. Az alacsony caries rizikójú pácienseknél magatartásuk változásával és a szájhigiénia javításával az egyensúlyt a remineralizáció megnövekedésének  irányába tolja el a folyamatot, a magasabb caries rizikójú páciensek esetében erőteljesebb beavatkozásra lehet szükség. Különböző intenzív fluoridálási kezelések állnak rendelkezésre, melyek segítik a pácienseket, hogy szuvasodás mentesek maradjanak, ameddig a rizikó tényezők kezelhetők. A fluorid tartalmú lakkok a fogászati rendelőben alkalmazhatók kis gyerekeknél is a kezdődő szuvas léziók remineralizációjára a páciensek addicionális erőfeszítése nélkül. Speciális szájvizek kiegészítő megoldásként szolgálnak a magas caries rizikó menedzselésében. Amikor a folyamat üregképződéssel jár, már nem visszafordítható. A szuvas zománc vagy dentin eltávolítása után az üreget be kell tömni. Ha a szuvasodás elérte a pulpát, gyökérkezelés vagy a fog eltávolítása szükséges.

   

  Kariogén plakk

Termékek

Információ

Haladó edzés