Fiatal női technikus néz a mikroszkópba az orvosi laboratóriumban

5 tipp arról, hogy hogyan beszéljünk pácienseinknek a fluoridról

2020. Június

Szerző: Louise Sinclaire

Az elmúlt években a mainstream médiában számos téves információ merült fel a fluoridról. Fogászati ​​szakemberként valószínűleg találkozott olyan szülőkkel, akik szkeptikusak vagy aggódnak a fluoriddal kapcsolatban. Az útmutatásért hozzánk forduló szülőknek íme néhány ötlet a fluorid biztonságának és hatékonyságának oktatására és megnyugtatására.

Hangsúlyozza, hogy a fluorid egy természetes anyag

Hasznos hangsúlyozni, hogy a fluorid egy olyan természetes anyag, ami megtalálható a vízben, a talajban és bizonyos ételekben, kerülje el például a vegyszer kifejezés használatát. Magyarázza el pácienseinek, hogy ott, ahol kevesebb a fluorid mennyisége a vízben, a víz fluoridálásával kiegészítik ennek szintjét.

Fókuszáljon a fluorid jótékony hatásaira

A szülők számára nem eléggé megnyugtató a félrevezető információk tisztázása. Összpontosítson inkább a klinikailag igazolt előnyös tulajdonságokra: 

  • A fluorid cariessel szembeni védőhatása minden korosztályban

  • Az egészséges fogazat, táplálkozás és a hosszú távon jó általános egészségi állapot összefüggése

  • A fogszuvasodás következtében kialakult foganyag destrukció következtében szükségessé váló kezelés elkerülése

A szülők biztosak lehetnek abban, hogy az olyan fogkrém, mint a Colgate® Kids Cavity Protection Toothpaste igazoltan biztonságos és hatásos a fogszuvasodás megelőzésére, és ezt  bizonyítékon alapuló kutatások támasztják alá. A szülőknek meg kell győződni arról, hogy gyermekük megfelelően mos fogat és a megfelelő mennyiségű fogkrémet használja- nem túl keveset és nem túl sokat- a fogaik egészségének megőrzése érdekében, és felügyelet mellett javasolt a fogmosás, ellenőrizve, hogy kiköpik a fogkrémet. Fontos megérteni, hogy a fogkrémekben található fluorid és a fluoridos felületi kezelések a fog megerősítésére szolgálnak és nem javasolt lenyelni.

Osszon meg bizonyítékokon alapuló információkat a fluorid biztonságáról

Lássa el a szülőket bizonyítékokon alapuló információkkal, ami segít alátámasztani a fluorid jótékony hatásának és biztonságának tényét. Hangsúlyozza, hogy olyan fogorvosi hatóságok, mint az Amerikai Fogászati Társaság és az Amerikai Gyermekfogászati Akadémia, elismerik a fluoridok hatékonyságát és biztonságát a fogszuvasodás megelőzésében és javasolják a fluoridok használatát.

Edukálja a szülőket a fluorózisról

A szülők egy része azt hiszi, hogy a fluoridos fogkrémmel történő fogmosás fluorózist okoz. Ilyen esetekben hasznos azzal kezdeni, hogy a fogkrémekben a javasolt mennyiségű fluorid található, mely segít védeni a fogszuvasodással szemben. Ezután magyarázza el, hogy a fluorózis a bevitt összesen lenyelt, minden fluorid forrásból származó fluorid mennyiségétől függ a fogfejlődés időszaka alatt. Ebbe beleértjük a fluorid tartalmú ételeket, vizet, a véletlenül lenyelt fogkrémet, szájvizet, és más fluorid forrásokat. Magyarázza el, hogy a fluorózis többsége olyan kismértékű, hogy csak a fogorvos észleli. Hivatkozni lehet a szülőknek az Amerikai Fogorvosi Társaság Szájegészségügyi forrásaira, amelyek elmagyarázzák, hogy hogyan és mikor fejlődnek a fogak és hogy nyolc éves korra a bölcsességfogakon kívül az   összes maradó fog fogkoronája teljesen kifejlődik.

Ha a szülő egy olyan képre hivatkozik, ahol a fogak barnák, foltosak, magyarázza el, hogy ez a fluorózis súlyos formája és olyan gyermekeknél jelenik meg, akik extrém nagy mennyiségű fluoridot tartalmazó kútvizet isznak hosszú távon a fogfejlődés ideje alatt. Példa erre Afrika, Közép-Kelet és Dél-Amerika.

Válaszolja meg a szülők kétkedő kérdéseit,és nyugtassa meg őket

Az aggódó és kétkedő szülőknek hasznos, ha azzal kezdjük, hogy a fluoridok körüli ellentmondó vélemények zavarók és aggasztók, és hogy joguk van kérdezni.

Amennyiben egy érintett szülő gyermekének fehér folt van a fogzománcán, magyarázza el, hogy ez a kezdődő fogszuvasodás jele is lehet, vagy egy fertőzés következménye, illetve más , a tejfogak sérülése károsíthatja az alatta fejlődő maradó fogat. Amennyiben a vizsgálat kezdődő fogszuvasodás diagnosztizálásával végződik, ez kiváló alkalom az olyan fluorid tartalmú fogkrém, mint a Colgate® Kids Cavity Protection előnyös tulajdonságainak a hansúlyozására, és kommunikációjára, hogy amellett, hogy erősíti és védi a gyerekek fogát a fogszuvasodás ellen, megállíthatja és visszafordíthatja a kezdődő fogszuvasodást.

Végső soron a szülők azt próbálják tenni, amiben hisznek, hogy legjobb gyermeküknek. A fogászati szakemberek segíthetik a szülőket abban, hogy ismertetik a szülőkkel a fluorid bizonyított szerepét, segítve a gyerekeket a fogszuvasodás megelőzésében.